Članak              

5 koraka kako izgraditi rutinu brige o sebi

Trenutno čitate              

U svom najosnovnijem smislu, briga o sebi je jednostavno identificiranje potreba ili želja, a zatim poduzimanje koraka, bez obzira na to koliko oni bili mali, kako bi se te potrebe zadovoljile. Potrebe mogu varirati od nečeg tako brzog i jednostavnog kao što je tuširanje ili ispijanje čaše vode, do složenijih zadataka, poput kuhanja i pripreme obroka, vježbanja ili rada na ličnom i profesionalnom razvoju.

Ali šta ako prolazite kroz trenutnu krizu, vaš život je haotičan, nema reda i osjećate se nemoćno da na to utičete?  Šta ako trenutno niste u stanju i ne možete  identificirati vaše ciljeve, istinske potrebe i želje?

 Ljudi koji prolaze kroz unutrašnju krizu mogu doživjeti lošu motivaciju, nisku energiju, umor, povlačenje i izolaciju, te nedostatak želje za druženjem kao i radom na sebi. Suptilniji znakovi mogu biti loš fokus, koncentracija ili pamćenje.

 Drugim riječima, unutrašnja kriza vas aktivno sprečava da se uključite u pozitivne radnje i da stvorite naviku brige o sebi.

 Želimo da vam predstavimo 5 jednostavnih koraka koje možete poduzeti već danas i započeti proces pozitivne promjene:

 

1.    Razvijte rutinu spavanja

Započnite sa razvijanjem rutine spavanja, san je neophodan za vašu dobrobit. Osim što poboljšava vaš fokus i djeluje blagotvorno na vaše zdravlje, kvalitetan san poboljšava i produktivnost.

Nema lijepšeg osjećaja nego kada odmorni započinjemo dan.

 

2.    Upoznajte sebe

 Otkrivanje sebe važan je dio brige o sebi. Učenje o vašim potrebama olakšava pronalaženje istinski korisnih, učinkovitih i ugodnih načina za brigu o sebi. Upamtite da će se i vaše potrebe vremenom promijeniti - ono što vam se čini korisnim sada se možda neće činiti tako za godinu dana kada se promijene okolnosti. Predlažemo vam - procijenite svoje vještine i vrijednosti, identificirajte svoje strasti i napišite popis novih stvari koje biste voljeli isprobati.

 3.    Čitajte knjige

 Čitanje mijenja vaš mozak na bolje. Povećava vašu sposobnost empatije, smanjuje stres, ublažava simptome depresije, gradi vaš rječnik, pomaže u sprječavanju kognitivnog pada povezanog sa starenjem. Odaberite vaše idealno vrijeme za čitanje u toku jednog dana i pokušajte se disciplinovano pridržavati bar jedan mjesec. Osjetićete pozitivnu promjenu.

4.    Postavite dnevne ciljeve

 Podijelite dnevne zadatke na tri različite kategorije: one koji su orijentisani na postignuća, na zadovoljstvo i na kraju one orijentisane na opuštanje. Na ovaj način možete postići sve ciljeve koji su vam važni.

5.    Prepoznajte svoje uspjehe

 Odvojite vrijeme da u sadašnjem trenutku prepoznate kako se brinete o sebi i cijenite svoj dugoročni uspjeh u postizanju svojih ciljeva. Kreirajte listu i navedite svaki od njih posebno, pregledajte ih svakodnevno.

 Ukoliko vas tema ličnog i profesionalnog razvoja interesuje, a ne znate odakle da počnete, Yellow Brick Edukativni Centar nudi listu edukacija namijenjenu svima koji žele da rade na razvoju svojih potencijala, napreduju na trenutnom poslu ili pokrenu vlastiti, unaprijede i iscijele svoje emotivne, porodične, poslovne i/ili prijateljske odnose, ustanove nove, zdravije životne navike, definišu svrhu i misiju svog života ili pokrenu unutrašnju vatru motivacije.

 Nakon uspješno završenog treninga promjena o kojoj govorimo je opipljiva i mjerljiva.

 Poronađite idealnu edukaciju za vas klikom na link: http://www.yellowbrick.ba/nlp.php

VRH