Članak              

Top 3 knjige koje trebate pročitati ukoliko vas zanima lični razvoj

Trenutno čitate              

Kada govorimo o putu ličnog razvoja, neminovno se postavlja pitanje: Odakle krenuti?

Bilo da se radi o tehnikama rada na sebi ili o pratećoj literaturi, pojedinac se lako da zagubiti i utopiti u moru dostupnog sadržaja.

Masprodukcija je više nego ikad prisutna u ovoj grani književnosti, te se čitaocu lako može desiti da poslije dva –tri „blata“ olako procijeni da bisera ni nema.

Naša namjera je da vam ovim člankom olakšamo pretragu knjiga o ličnom razvoju, te da vas uputimo na stazu koja je nas svojevremeno inspirisala i snažno podsticala da budemo hrabriji, odgovorniji i bliži sebi.

Naravno, svjesni smo da ista knjiga ne izaziva isto oduševljenje ni efekat kod dva čitaoca, što je potpuno prirodno obzirom da svaka osoba ima različit čitalački ukus kao i cilj kada kreće putem rada na sebi.

Zato smo se potrudili da vam u ovom članku predstavimo knjige koje su svojevrsni „klasici“ ličnog razvoja koji su preživjeli test vremena i trenutnih zbivanja.

Čime smo se vodili u izboru štiva?

Naša ideja vodilja je bila jednostavna: KRENITE OD SUŠTINE!

Krenite od knjiga uz koje ćete postavljati pitanja svih pitanja:

"Ko sam ja?"

„Šta je moja svrha?“

„Za šta je čovjek sposoban?“

 „Šta je smisao življenja?“

Jednom kada se nađete zapitani iznad ovih pitanja, sigurno je da ćete se lakše i brže odvažiti na put konkretnih akcija, te da ćete krenuti putem edukacija, seminara i radionica koje su prirodna nadgradnja ovog procesa.

Dakle, evo našeg konačnog izbora:

1.    Nova zemlja – Eckhart Tolle

Poznajete li zaista sebe?

Da?

A šta ako vam kažemo da vi niste ono što mislite da jeste. I šta ako su sve predstave koje imate o sebi tek mnogobrojne maske ega? Ako vam kažemo da ego stoji između vas i vašeg unutrašnjeg mira, da li bi vas to motivisalo da pročitate ovaj nagrađivani bestseller?

Ovo je knjiga o vama i vašim maskama sa kojima se identifikujete. Ovo je knjiga uz koju ćete imati utisak da se budite iz stogodišnjeg sna, nakon kojeg napokon vidite sebe, svijet i sve što se dešava pravim očima. Ovo je knjiga koja želi da promijeni vašu svijest i da vam pomogne da zakoračite na sljedeću ljestvicu u evoluciji ljudskog roda.

„Nova zemlja“ je napisana za čovjeka novog vremena. Ona strpljivo čeka pravi trenutak da vas privuče i rascvjeta svojim revolucionarnim idejama.

 2.    Autobiografija jednog jogija – Paramahansa Yogananda

 Zašto je Steve Jobs samo ovu knjigu imao u svom telefonu?

Kako izgleda put samoaktuelizacije?

Kako izgleda realnost prosvjetljenog čovjeka?

Prije nego što je ova knjiga napisana, mogli smo samo da naslućujemo i pretpostavljamo u kakvoj realnosti žive pojedinci koji su došli do „svetog grala“, tj. koji su dostigli nivo prosvjetljenja svijesti. Da nije ove knjige, vjerovatno bi nam zauvijek ostala misterija na koji način ljudska svijest evoluira i prerasta u nešto mnogo više od svijesti običnog homo sapiensa. Autor knjige, posvjedočeni indijski jogi, upoznaje vas sa svojim uzbudljivim životnim putem, istovremeno testirajući sve što znate i u šta vjerujete da je moguće.

Velikoj popularnosti ove knjige umnogome je doprinio legendarni Steve Jobs koji je ovu knjigu čitao jedanput godišnje, često ističući da je to jedina knjiga koju ima u svom telefonu u Iphone-ovoj aplikaciji Books.Vjerujemo da je upravo ova knjiga inspirisala Jobs-a da stvori imperiju kakva je Apple do dan-danas, vodeći se uvjerenjem da je baš sve ostvarivo i moguće.

 3.    Heroj sa hiljadu lica – Joseph Campbell

 Šta je smisao čovjekovog puta?

Koja je vaša misija u životu?

Koliko i na koji način kolektivna svijest utiče na pojedinca?

Sve su ovo pitanja na koja ćete naći odgovore u gigantskom djelu majstora mitologije Joseph-a Campbell-a. Istražujući legende, mitove i priče koje su se uz ognjište prenosile s koljena na koljeno, Campbell je došao do fascinantnog zaključka da su sve priče koje su ikada ispričane zapravo jedna te ista priča o putu heroja.

Campbell nam u ovoj knjizi otkriva ciklus rađanja heroja koji se prvobitno živio kao običan čovjek, da bi u nekom trenutku bio izazvan od života da krene na put borbe i otkrivanja svoje herojske prirode – na put otkrivanja sopstvenih bezgraničnih potencijala. Jednom kada prevlada sopstvene slabosti i kada se suoči sa svim svojim strahovima, nekada običan čovjek odjednom postaje nadčovjek koji ima svoju misiju i svrhu postojanja. Kao takav, novopečeni heroj se uvijek vraća sa svog puta u svoju prvobitnu zajednici, kako bi joj dao doprinos i podijelio sa svojim saplemenicima svoje znanje i vještine.

Možda će vas dodatno motivisati na čitanje ove knjige činjenica da je i naš centar nastao upravo zahvaljujući ovom djelu, budući da smo u njemu našli motive za izgradnju naše misije i vizije kao i samog Yellow Brick brenda.

Na tome smo gospodinu Campbell-u neizmjerno zahvalni.

 Za kraj, zaključićemo da je čitanje knjiga izuzetno uticajna aktivnost koja vas može podstaći da proširite svoje vidike i da drastično promijenite svoje stavove.

Međutim, nemojte nikada zaboraviti da je čitanje pasivna aktivnost, te da je za proces ličnog razvoja akcija presudna. Tek kada sa apstraktnog pređete na konkretni plan i kada se nađete u sigurnom okruženju gdje ćete moći da vježbate i primjenjujete stečeno znanje, tek tada možemo reći da se promjena dešava.

Upravo zato postoje trening centri poput Yellow Brick-a.

 

VRH